Reconeixement de la categoria professional de les infermeres en salut mental

  • Publicado el 11 de maig de 2009

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

Catalunya és la principal comunitat autònoma formadora d’especialistes en salut mental, amb 13 unitats docents.

El Consell de la Professió Infermera ha donat llum verda a un document que defensa el reconeixement de la categoria professional de les infermeres especialistes en salut mental. Aquest fet permetrà determinar les funcions i l’àmbit d’actuació d’aquestes especialistes i els llocs de treball que requereixin d’aquestes professionals.

El document, aprovat el passat 17 de febrer, determina que siguin les pròpies organitzacions sanitàries, a través dels mecanismes de negociació corresponents, les que revisin i posin el dia el mapa de categories professionals i dels llocs de treball, en funció del desenvolupament de la resta d’especialitats infermeres.

No obstant, existeix un consens general en considerar que no totes les places d’infermeres en l’àmbit de la salut mental requereixin d’una infermera especialista. A Catalunya s’aposta per un sistema mixt, ja que en certs àmbits de l’àrea de la salut mental seguiran convivint i infermeres generalistes i infermeres amb el títol d’especialista

Aquest informe ha estat realitzat per la Societat Catalana d’Infermeria de Salut Mental (SCISAM), que ja s’ha compromès a elaborar una proposta que clarifiqui la cartera de serveis de les infermeres en salut mental i que determini en quins àmbits caldrà una infermera especialista en salut mental i a proposar les seves competències.

L’obtenció del títol d’infermera especialista en salut mental va quedar regulada l’any 1987, però, fins el moment, aquesta especialitat només es reconeixia com a categoria professional a Cantàbria, Galícia, País Vasc i Aragó, ja que són les comunitats autònomes les que tenen competències en aquest àmbit.

L’any 1998 es va desenvolupar la formació d’especialistes en salut mental pel sistema de residència, mitjançant unitats docents acreditades. Catalunya és la principal comunitat autònoma formadora d’especialistes en salut mental, amb 13 unitats docents, que permeten formar el 26,20% de les places que s’ofereixen a tot l’Estat.