Què és la grip porcina?
El virus es transmet entre els porcs a través d'aerosols, per contacte directe o indirecte, i a través de porcs portadors asimptomàtics. Durant tot l'any es produïxen brots en aquests animals, però la incidència és major a la tardor i l’hivern en les zones temperades. Molts països vacunen sistemàticament a les seves cabanyes de porcs contra la grip porcina.
Els virus de la grip porcina són en la seva majoria del subtipus H1N1, però també circulen entre els porcs altres subtipus, com H1N2, H3N1 i H3N2. Aquests animals poden veure's infectats així mateix per virus de la grip aviar i pels virus gripals estacionals que afecten a l'home. Es creu que el virus porcí H3N2 procedeix del ser humà. De vegades els porcs es veuen infectats simultàniament per més d'un tipus de virus, el que permet a aquests intercanviar gens.
El resultat pot ser un virus gripal amb gens de diversa procedència, el que es diu un virus "reagrupat". Encara que els virus de la grip porcina són normalment específics d'aquesta espècie, en ocasions salten la barrera interespècies i provoquen la malaltia en l'home.
Com afecta a la salut humana?
S'han notificat ocasionalment brots i casos esporàdics d'infecció humana pel virus de la grip porcina. En general els símptomes clínics són similars als de la grip estacional, però les manifestacions clíniques són molt variables, des d'una infecció asimptomàtica fins a una pneumònia greu que mata al pacient.
Com les manifestacions clíniques habituals de la grip porcina en l'home s'assemblen a les de la grip estacional i d'altres infeccions agudes de les vies respiratòries superiors, la majoria dels casos s'han detectat casualment mitjançant els sistemes de vigilància de la grip estacional. Molts casos lleus o asimptomàtics poden haver passat desapercebuts; es desconeix doncs, fins a quin punt està estesa la malaltia en l'ésser humà.
Com es contagia la malaltia?
Normalment la gent es contagia a partir de porcs infectats, però alguns casos humans no tenen antecedents de contacte amb aquests animals o amb entorns en que els hagi hagut.
Hi ha hagut casos de transmissió entre persones, però limitats a contactes propers i a grups tancats de persones.
Es pot menjar carn i productes de porc?
Si. No hi ha dades que demostrin que la grip porcina pugui transmetre's a l'home a través de la carn de porc o altres productes derivats d'aquest que s'hagin manejat i preparat adequadament. El virus de la grip porcina es destruïx a temperatures de 70 ºC, el que correspon a les condicions generalment recomanades per a cuinar la carn de porc i altres carns.
En quins països s'han declarat brots en la cabanya porcina?
La grip porcina no és una malaltia de declaració obligatòria a les autoritats internacionals de sanitat animal (OIE, www.oie.int), pel que es desconeix la seva distribució internacional entre els animals. La malaltia es considera endèmica als Estats Units. Se sap també que s'han registrat brots a Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Europa (inclosos el Regne Unit, Suècia i Itàlia), Àfrica (Kenya) i zones d'Àsia oriental, inclosos Xina i Japó.
Existeix un risc de pandèmia?
Probablement la majoria de les persones, no havent estat en contacte regular amb porcs, manquen de la immunitat necessària per a prevenir la infecció. Si un virus porcí aconsegueix transmetre's eficientment de persona a persona, pot causar una pandèmia de grip. L'impacte d'una pandèmia causada per un virus d'aquesta naturalesa és difícil de predir: dependrà de la seva virulència, de la immunitat ja existent en la població, de la protecció creuada conferida pels anticossos produïts en resposta a grips estacionals i de factors propis de l'hoste.
Hi ha alguna vacuna per a l'home que protegeixi de la grip porcina?
No hi ha cap vacuna per a evitar que l'actual virus de la grip porcina causi la malaltia en l'ésser humà. No se sap si les actuals vacunes estacionals confereixen algun grau de protecció. Els virus gripals canvien molt ràpidament. És important desenvolupar una vacuna contra el cep del virus actualment circulant, perquè confereixi la màxima protecció a les persones vacunades.
D'aquí la necessitat que la OMS pugui accedir al màxim nombre de virus possible, i seleccionar així els virus vacunals candidats més apropiats.
Quins medicaments hi ha disponibles com a tractament?
En alguns països es disposa de antivírics contra la grip estacional, i aquests medicaments permeten prevenir i tractar eficaçment la malaltia. Hi ha dos tipus de fàrmacs: els adamantanos (amantadina i rimantadina) i els inhibidors de la neuraminidasa (oseltamivir i zanamivir).
La majoria dels casos de grip porcina notificats anteriorment corresponen a pacients que es van recuperar plenament de la malaltia sense necessitat d'atenció mèdica i sense rebre antivírics.
Alguns virus gripals desenvolupen resistència als medicaments antivírics, limitant l'eficàcia de la quimioprofilaxis i el tractament. Els virus obtinguts a partir dels casos humans recents de grip porcina registrats als Estats Units eren sensibles al oseltamivir i el zanamivir, però resistents a la amantadina i la rimantadina.
No es disposa d'informació suficient per a formular recomanació alguna sobre ús d’antivírics per a la prevenció i el tractament de la infecció pel virus de la grip porcina. Els metges han de prendre les seves decisions referent a això considerant les manifestacions clíniques i la epidemiología de la malaltia, així com els avantatges i els inconvenients de la profilaxis i el tractament per al pacient.
Davant el brot que s'ha declarat als Estats Units i a Mèxic, les autoritats nacionals i locals estan recomanant utilitzar oseltamivir o zanamivir com tractament i prevenció de la malaltia en funció del perfil de sensibilitat del virus.
Què he de fer si tinc un contacte habitual amb porcs?
Encara que no hi ha indicis clars que els casos humans actuals d'infecció per la grip porcina estiguin relacionats amb esdeveniments presents o passats de síndromes gripals porcins, seria aconsellable reduir al mínim el contacte amb porcs malalts i notificar aquests animals a les autoritats veterinàries corresponents. La majoria de les persones s'infecten com a conseqüència d'un contacte perllongat i estret amb porcs infectats.
En qualsevol contacte amb animals és essencial el respecte d'unes bones pràctiques d'higiene, i això és especialment important durant les manipulacions pròpies del sacrifici i les operacions posteriors, per a evitar l'exposició als agents patògens. Cap animal que hagi mort de malaltia ha de sotmetre's al procediment de matança. Cal atenir-se als consells que dictin les autoritats nacionals competents.
No s'ha demostrat que la grip porcina es transmeti a l’ésser humà per ingestió de carn de porc degudament cuinada i preparada, o d'altres productes obtinguts del porc. El virus de la grip porcina mor durant la preparació de la carn de porc o d'altres productes obtinguts del porc.
El virus de la grip porcina mor al cuinar els aliments a una temperatura de 160ºF/70ºC, que correspon a les directrius generals per a la preparació de carn de porc i d'altres tipus.
En el passat, la infecció humana per l'agent de la grip porcina solia ser lleu, encara que consta que ha causat afeccions greus tals com la pneumònia. No obstant això, sembla que les manifestacions clíniques dels brots en curs als Estats Units i Mèxic són distintes. Cap dels casos confirmats als Estats Units presentava la forma greu de la malaltia, i els pacients s'han recuperat sense necessitat de rebre atenció mèdica. En Mèxic, s'ha notificat que alguns pacients sofrixen la forma greu de la malaltia.
Per a protegir-se, apliqui les mesures generals de prevenció de la grip:
- Eviti el contacte directe amb persones d'aspecte malaltís o que tinguin febre i tos.
- Renti's sovint les mans amb aigua i sabó.
- Dugui una bona higiene de vida: dormi bé, mengi aliments nutritius i mantingui's físicament actiu.
Si hi ha algun malalt a la casa:
- Procuri que el malalt ocupi una zona a part en la casa. Si això no és possible, mantingui una separació de 1 metre entre el pacient i les altres persones.
- Tapi's la boca i el nas quan cuidi al malalt. Trobarà màscares en el comerç, o pot fabricar-les amb els materials que tingui a mà, sempre que siguin d'un sol ús o es puguin rentar convenientment.
- Renti's les mans amb aigua i sabó després de cada contacte amb el malalt.
- Tracti de mantenir ben ventilada la zona on es troba el malalt. Utilitzi les finestres i les portes per a crear corrents d'aire.
- Mantingui net l'entorn utilitzant productes domèstics de neteja. Si viu en un país on la grip porcina ha causat la mort d'alguna persona, atingui's als consells que dictin les autoritats locals de salut.
FONT ORIGINAL
OMS