L’entrada en vigor de la Llei del Tabac va suposar una reducció dels infarts a Barcelona

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.
fumar.jpg

L’article Estadísticas de alta hospitalaria del infarto agudo de miocardio: declive aparente con la extensión de espacios sin humo. (Rev Esp Cardiol.2009; 62(07) :812-5) analitza les conseqüències de l'entrada en vigor d'aquesta llei.

Estar exposat de manera regular al fum del tabac pot provocar infart agut de miocardi, al marge d’altres patologies greus com ara diversos tipus de càncer, siguem o no fumadors. El gener de 2006 va entrar en vigor la llei de mesures contra el tabaquisme (Llei 28/2005) i les seves conseqüències han estat avaluades recentment en l’article Estadísticas de alta hospitalaria del infarto agudo de miocardio: declive aparente con la extensión de espacios sin humo. (Rev Esp Cardiol.2009; 62(07) :812-5).

 

Els autors són un grup de professionals del Servei Català de la Salut, el Departament de Salut de la Generalitat i l’Agència de Salut Pública de Barcelona: Joan Ramon Villalbí, Antònia Castillo, Montse Cleries, Esteve Saltó, Emília Sánchez, Rosa Martínez, Ricard Tresserras i Emili Vela.

 

 

L’estudi es basa en la Regió Metropolitana de Barcelona (5 milions d’habitants) com a àrea sanitària, on es van recollir les altes hospitalàries de residents més grans de 24 anys amb un diagnòstic principal d’infart agut de miocardi (IAM) i en el període 2004- 2006. Durant el 2006 es detecta una davallada en la taxa d’infarts d’un 11% per a homes i un 9% per a dones, aplicades les oportunes correccions metodològiques, ja que existia una tendència a la baixa en els ingressats de més edat i s’havien produït avenços importants en l’abordatge precoç de la malaltia. Segons aquestes xifres, que suposen una reducció important, s’haurien evitat 156 infarts a tota la regió metropolitana.


Des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el Dr. Joan Ramon Villalbí, primer firmant de l’article, assenyala que “la implantació de normes que prohibeixen fumar a espais públics i de treball han repercutit en una reducció d’infarts de manera immediata i molt més elevada del que s’esperava”. El Dr. Villalbí, partidari d’una extensió de la Llei a tots els bars, restaurants i locals d’odi, recorda als cardiòlegs i metges en general que “cal comunicar als pacients els riscos de fumar i passar hores en espais plens de fum” i fa una crida als professionals per “continuar recomanant als pacients fumadors que abandonin l’hàbit i a tots els pacients que pateixen dolències coronàries i cardíaques que evitin els espais amb fum”.