La tesi va ser dirigida pel Dr. Jordi Caïs Fontanella i co-dirigida per la Dra. Cristina Monforte-Royo obtenint la qualificació d’Excel·lent Cum Laude.
L’objectiu principal ha estat elaborar una teoria substantiva que representés les característiques de la professió infermera al context espanyol. A partir de la informació obtinguda dels participants s’ha pogut concloure que: 1) La infermeria espanyola s’integra en la universitat per la necessitat del sistema sanitari espanyol, durant la transició política a la democràcia, de professionals amb altes competències tècniques i capacitat legal d’assumir responsabilitats, 2) La infermeria espanyola presenta una dificultat per prendre decisions i assumir responsabilitats en el rol professional que exerceix a la pràctica de “cura centrada en la malaltia” i 3) La infermeria espanyola presenta una carència de conceptualització del seu rol autònom relacionat amb la dissociació entre la teoria transmesa en la universitat procedent del context anglo-americà - enfocada en la persona - i la pràctica assistencial pròpia del context espanyol - enfocat en la malaltia-.
A partir de les troballes d’aquesta investigació s’han pogut establir indicadors que podran ser utilitzats com a referència des dels àmbits de la assistència, docència, gestió i investigació, per millorar les condicions de la infermeria espanyola com a professió i com a disciplina científica.
La tesi, que era per compendi de publicacions, ha tingut com a impacte bibliomètric quatre publicacions a revistes indexades a ISI – un Q1, dos Q2 i un Q4 – i una publicació en una revista indexada a SCOPUS.
Aquesta és la tercera tesi doctoral realitzada per un professor del Campus Docent i defensada durant el 2017. Actualment el nombre de professors amb el grau de doctor ha augmentat a 13.